İYİLİKTE & BİLGİDE AKARSU GİBİ OL
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Arama
 
 

Sonuç :
 


Rechercher çıkıntı araştırma

En son konular
» Öyle Bişey İştee=)=S
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyC.tesi Ara. 13, 2008 6:55 pm tarafından şerife.1903

» Şahmaran
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPerş. Ara. 11, 2008 11:28 pm tarafından şerife.1903

» Söylesene
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPerş. Ara. 11, 2008 12:39 am tarafından şerife.1903

» Sevmek bana yaramıyor anne
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPaz Ara. 07, 2008 7:39 pm tarafından şerife.1903

» Ayrılık sevdaya dahil
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPaz Ara. 07, 2008 7:36 pm tarafından şerife.1903

» Istanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisligi Bölümü
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPaz Ara. 07, 2008 7:34 pm tarafından şerife.1903

» beni aramaya çıkarsa yüreğin ..!!!
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPerş. Ara. 04, 2008 6:20 pm tarafından şerife.1903

» Kalori yakmanın 20 yolu
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPtsi Ekim 20, 2008 1:35 pm tarafından şerife.1903

» Anti Virus Programinizi Test Edin! Bu test ile AV Programinizi PC nize zarar vermeden test edin
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyCuma Ekim 17, 2008 6:22 pm tarafından aysien

» Yorumsuz...............................!!
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPtsi Ekim 13, 2008 4:39 pm tarafından Yonca eylem

» öyle ßir gidişdi ki seninki..!!
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPtsi Ekim 13, 2008 4:34 pm tarafından Yonca eylem

» Sendeki yürekde yalanmiş yazik...!!!!
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPtsi Ekim 13, 2008 4:28 pm tarafından Yonca eylem

» Günahsız aşk...
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPtsi Ekim 13, 2008 4:25 pm tarafından Yonca eylem

» Gitme Dedim /Gittin..
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPerş. Ekim 09, 2008 3:04 pm tarafından Yonca eylem

» Makyaj yaparken aklınızda bulunsun
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPtsi Ekim 06, 2008 9:35 pm tarafından Yonca eylem

» Parmak Izlerinde Kaybolduğumu Görmüyormusun..!!?
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPtsi Ekim 06, 2008 9:32 pm tarafından şerife.1903

» Nasa.......
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPtsi Ekim 06, 2008 9:29 pm tarafından şerife.1903

» Nasıl öldü bu adamm...
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPtsi Ekim 06, 2008 9:24 pm tarafından şerife.1903

» Makyaj Malzemelerindeki Bakterilere Dikkat!
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPtsi Ekim 06, 2008 9:09 pm tarafından Yonca eylem

» MAKYAJ YAPMA SANATI
COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II EmptyPtsi Ekim 06, 2008 8:59 pm tarafından Yonca eylem

DUVAR YAZILARI

Madem geldin dünyaya çalış Fizik Kimyaya :)

 

Alma mazlumun ahını, çıkar aheste aheste...

 

Yaav burada yazısız bir duvar vardı nereye gitti.

 

Bu kadar cehalet ancak tahsille olur!

 

Senin söylediklerine kim inanır. Tabi ki Kadir İNANIR.

 

Bebeğe araba çarpmış fakat ölmemiş, neden?

Çünkü bebeğin bezi BARİYERLİymiş

Dünyanın ilk aşk şiiri:

Dünyanın ilk aşk şiiri:

Damadım, kalbimin sevgilisi Güzelliğin büyüktür baldan tatlı Aslan, kalbimin kıymetlisi Güzelliğin büyüktür baldan tatlı Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır Yatak odasında bal doludur Güzelliğinle zevklenelim Aslan seni okşayayım Benim değerli okşayışlarım baldan tatlıdır Damadım benden zevk aldın Annem söyle sana güzel şeyler verecektir Babam, sana hediyeler verecektir. Sen beni sevdiğin için Lütfet bana okşayışlarını Benim Tanrım, benim koruyucum Tanrı Ellil'in kalbini memnun eden Şusin'im Lütfet bana okşayışlarını


COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II

Aşağa gitmek

COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II Empty COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II

Mesaj tarafından aysien Cuma Eyl. 26, 2008 11:25 am

COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II

Uluslararası Konferans

ESKİÇAĞ DOĞU AKDENİZ DÜNYASINDA
YUNAN VE ROMA DÖNEMLERİNDE
PİŞMİŞ TOPRAK FİGÜRİNLER:
ÜRETİM, DAĞITIM, İKONOGRAFİ VE İŞLEV SORUNLARI

2-6 Haziran 2007 / İZMİR



Birinci Sirküler - Bildiri Çağrısı

Sayın meslektaşlar, sevgili arkadaşlar,

Bu çağrı mektubu ile sizleri 2-6 Haziran 2007 tarihlerinde İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde toplanacak bir uluslararası konferans ile ilgili olarak bilgilendirmek istiyoruz. Bu konferansın içeriği İ.Ö. 7. yy. ile İ.S. 4. yy. arasında Eskiçağ Doğu Akdeniz dünyasında üretilmiş Yunan ve Roma pişmiş toprak figürinler olarak belirlenmiştir. Bu uluslararası akademik konferans 29. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'ndan hemen sonra İzmir'de düzenlenecektir.
Son yıllardaki arkeolojik çalışmalarda gün ışığına çıkarılan pişmiş toprak figürinler ve çeşitli kolleksiyonlar üzerine yapılan yayınlar Batı Avrupa'da Yunan ve Roma koroplastik sanatı üzerine bilgilerimizi arttırmıştır. Bu konferans ise coğrafi alan olarak Doğu Akdeniz ve Anadolu üzerine yoğunlaşacak olup, daha çok daha önce yayınlanmamış kazı buluntuları ile kolleksiyonların tanıtılmasına yönelik olacaktır. Konferansımızda başlıca konular terrakotta figürinlerin üretim, dağıtım, ikonografi ve işlev sorunlarıdır. Belirlenen bu konu başlıkları üzerinde aşağıdaki sorunlar irdelenecektir:
- Üretim: Bu seksiyonda terrakotta figürinlerin üretim yerleri ile ilgili bildirilere yer verilecektir. Bu üretim yerleri küçük üretim atölyelerinden büyük fabrikalara kadar değişik boyutlarda faaliyet göstermekte idiler. Bu seksiyonda üretim atölyelerinin konstrüksiyonu ya da üretim aletleri konu edilebilir. Terrakotta üretimlerinde Yunanistan'da İ.Ö. 7. yy.'dan itibaren gelişen baskı tekniği ve üretim aşamaları iyi tanınmaktadır. Fakat bu üretim aşamalarında bazı özel üretim tekniği sorunları henüz açıklanamamıştır. Terrakottalarda uygulanan "imza" geleneği bu açıklanamıyan sorunlardan biridir. Ayrıca kullanılan tekniklerin (modelleme, çarklama ya da karışık teknikler) kullanım süreçleri, gelişim ve kronolojik olarak birbirlerini kapsama zamanları da bu seksiyon içinde tartışılabilecektir.

- Dağıtım: Doğu Akdeniz bölgesinde terrakotta figürinlerin dağılımı konusu bazı önemli eskiçağ tarihi, arkeolojisi ve sanat tarihi sorunlarını beraberinde getirmektedir: Üretilen nesnelerin ile kullanılan üretim aletlerinin dağılımı ve bu dağıtımın ticari yolla mı, yoksa gezici ustalar yoluyla mı yapıldığı sorunları; birbirinin tekrarı kopya üretimler ve bunların modelleme yolu ile gelişimleri; varolan üretimlerden esinlenerek yapılan ve prototiplerin modellendiği basit kopyalar gibi sorunlar bu seksiyonda irdelenecektir. Böylece terrakotta figürinlerde bazı "üretim serileri"ni daha iyi kavrayıp, bunların rekonstrüksiyonlarını yapmamız kolaylaşacaktır. Bu bilgiler bize bazı ortak formların repertuarını anlamak için yardım edebilir. Mesela, arkaik çağda "Rhodos-Ionik" koinesi olarak adlandırılan grup ile Tanagra stili Hellenistik örnekler bu konu kapsamında ele alınabilir; ayrıca bu figürinlerin neden bu kadar geniş bir alana bu kadar hızlı bir şeklide yayılmış olmalarının sebepleri de tartışılabilir. Böylece bazı özel form ve stillerin uzun süreli yaşamları da irdelenebilecektir.

- İkonografi : Koroplastik sanatının konusal repertuarı günümüze değin iyi anlaşılmış ve yorumlanmış olsa da konunun kimi kısımları hala sorunlu bir nitelik taşımaktadır. Mesela bazı nesnelerin neden sınırlı sayıda üretilmiş oldukları ve bazılarınınsa çok sayıda üretilmiş oldukları konusu hala açıklanamamaktadır. Bu konunun aydınlatılmasında mezarlarda çok sayıda ele geçen kadın figürinleri önem taşımaktadır. Bu figürinlerin ölümlü, sıradan kadınları mı yoksa tanrıçaları mı sembolize ettikleri konusu kesin olarak açıklanamamaktadır. Bu bağlamda sorgulanması gereken bir başka sorun da ikonografik öğelerin o dönemin dünyası için evrensel birtakım anlamlar taşıyıp taşımadıkları ya da bölgesel ve devirsel farklılıklar içerip içermediklerimidir. Metinler ya da başka ikonografik öğeler (mesela vazo ressamlığı, heykeltraşlık, bronz figürinler, yüzük taşları işlemeciliği vbg.) bu sorunların açıklanmasında ya da irdelenmesinde yardımcı olabilmektedirler.

- İşlev: Bazı iyi bilinen kazı merkezlerinden çıkan buluntular, figürinlerin işlevlerini büyük oranda aydınlatmış ve bu nesnelerin sunu ve mezarlık nesnesi olarak kullanıldıklarını bizlere büyük ölçüde ispatlamıştır. Fakat buna rağmen figürinlerle yapılan dini törenlerin ve işlevlerinin kronolojik ve coğrafi yayılımları şu ana değin tam anlamıyla anlaşılamamıştır. Bu objelerin kullanımlarının cinsiyete ya da ölüm sırasındaki yaşla ilintili olup olmadıkları bilinmemektedir. Bunun yanında figürinler aynı zamanda profan kontekslerde de, özellikle evlerde ele geçmektedirler. Bu kontekstlerde figürinlerin, günümüzdeki biblolar gibi basit dekorasyon objeleri olduğu veya ev kültleri ile ilgili oldukları ya da oyuncak ve hatta tılsım-nazar objeleri olduğu düşünülmektedir; fakat bu konu yine beraberinde birçok sorular doğurmaktadır. Bu konunun daha iyi irdelenmesi ve aydınlatılması için arkeolojik kazıların sonuçlarını bu seksiyonda değerlendirmeyi arzulamaktayız. Konu kapsamında bu seksiyonda diğer metod ve disiplinlerin de yardımına başvurulacaktır. Bu disiplinler arkeolojinin diğer branşları, arkeometri, sanat tarihi, ikonografi, klasik filoloji, kültür antropolojisi vbg. olabilir.
Konferansımıza özellikle Türkiye çevresindeki komşu ülkelerden, mesela Yunanistan, Suriye gibi, katılımlar olacaktır. Bu durum terracotta figürinlerin daha geniş bir coğrafya alanında tartışılmasını ve bu konuda bilimsel bir forum oluşturulmasını sağlayacaktır.

Bildiriler Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca ya da İtalyanca dillerinde verilebilir; bildirilerin İngilizce olması tüm katılımcıların anlaşmasını kolaylaştıracağından, bildirilerde bu dilin tercih edilmesi salık verilir.
Eğer bu konferansa bir bildiri ile katılmak isterseniz, aşağıdaki formu doldurup, e-mail, faks ya da posta yolu ile organizatörlere göndermeniz yeterli. Katılım formunu ve bildirinizin 300 kelimeyi geçmeyen bir özetini 1 Temmuz 2006 tarihine kadar adresine ya da 0232.453 41 88 no'lu faks numarasına gönderebilirsiniz
Instrumentum adlı Fransız dergisinin 24. sayısı (Aralık 2006) konferansımıza kabul edilen bildirilerin özetlerine ayrılacak ve konferans özetleri burada yayınlanacaktır. Ayrıca bildiri özetlerini konferansımınızın web sitesi adresinden de okuyabileceksiniz.
Konferans ücreti olarak Türkiye Cumhuriyeti'nde ikamet etmekte olan T.C. vatandaşı katılımcılardan 25,- alınacaktır. Bu ücret konferans sırasındaki masrafların karşılanması içindir. Konferans organizasyonu katılımcıların yol ve konaklama masraflarını maalesef karşılayamayacaktır.
Konferansımızda sunulan bildiriler bir kitap halinde 2008 yılında Fransa'da basılacaktır.
Konferansımızın ilk üç günü bildirilerin sunumu için ayrılmıştır. Bu üç gün sonrasında, 5 ve 6 Haziran tarihlerinde İzmir kent merkezindeki arkeoloji müzeleri, Agora ve Bayraklı kazıları, daha sonra da Ephesos kalıntıları, Selçuk Müzesi, Bergama kalıntıları ve müzesi, Kyme ve Myrina antik kentleri gezilecektir. Buralardaki kazılarda ayrıca pişmiş toprak figürinlerin yerinde incelenmesi planlanmaktadır. Konferans boyunca Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük Sergi Salonu'nda "Anadolu'dan Yunan ve Roma Dönemi Pişmiş Toprak Figürinler: Müzeler ve Kolleksiyonlardan Bir Seçki" başlıklı bir sergi açılacaktır.
Eğer konferansımıza bir bildiri ile katılırsanız bizi mutlu edersiniz; Sizi İzmir'de, aramızda görmek bize onur verecektir!
Bu ilanı bastırıp, çalıştığınız kuruma asıp ya da diğer meslektaşlarımıza ulaştırabilirseniz, Size çok minnettar kalacağız.
Sizi İzmir'de göreceğimizi umar, saygılar sunarız.

Yard. Doç. Dr. Ergün LAFLI, M.A. Prof. Arthur MULLER
Dokuz Eylül Üniversitesi Université Charles-de-Gaulle - Lille 3
Fen-Edebiyat Fakültesi HALMA-IPEL - UMR 8164 (CNRS, Lille 3, MCC)
Arkeoloji Bölümü Histoire, Archéologie, Littérature des Mondes Anciens
Oda No: A 461/1 F-59653 VILLENEUVE D. ASCQ CEDEX, FRANSA.
Tinaztepe/Kaynaklar Yerleşkesi, Buca Faks: 0033.3.204 163 65.
TR-35160, İZMİR. E-mail: .
Faks: 0232.453 41 88.
E-mail: .

Bilimsel Organizasyon


- Organizatör: Yard. Doç. Dr. Ergün LAFLI, M.A. (DEÜ, İzmir).
- İkinci Organizatör: Prof. Dr. Arthur MULLER (UL3, Lille).
- Bilimsel Düzenleme Komitesi (başka katılımcılar da olacaktır): Yard. Doç. Dr. Ergün LAFLI, Prof. Dr.
Arthur MULLER ve Dr. Michel FEUGÈRE (CNRS, Lattes).

Kurumsal Organizasyon

- Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir;
-Halma-Ipel UMR 8164 (CNRS, Lille 3, MCC). Histoire, Archéologie, Littérature des Mondes Anciens, Lille;
- Instrumentum. Groupe de travail européen sur l'artisanat et les productions manufacturées dans l'Antiquité, Montagnac ;
- École Française d'Athènes, Atina ;
- Centre Culturel Français d. 8217;Izmir/İzmir Fransız Kültür Merkezi, İzmir ;
- Sainte-Pulchérie Mezunlar Derneği, İstanbul.



Uluslararası Konferans

ESKİÇAĞ DOĞU AKDENİZ DÜNYASINDA
YUNAN VE ROMA DÖNEMLERİNDE
PİŞMİŞ TOPRAK FİGÜRİNLER:
ÜRETİM, DAĞITIM, İKONOGRAFİ VE İŞLEV SORUNLARI

2-6 Haziran 2007 / İZMİR

Katılım Formu

Lütfen aşağıdaki formu doldurun ve 1 Temmuz 2006 tarihine kadar yukarıdaki adreslerden birine gönderin. Bildiri sunmak isteyen konuşmacılar yine aynı tarihe kadar bildirilerinin 300 kelimeyi geçmeyecek bir özetini yine aynı adreslere göndermeleri rica olunur.

Katılım Şekli:
Konuşmacı:
Dinleyici:
Soyadı:
Adı:
Academik Ünvan:
Öğrenci:
Lisans üstü:
Lisans:
Kurumu:
Kurum Adresi:



Telefon:
Faks:
E-mail:

Bildiri Başlığı:
Aynı Bildirinin Diğer Yazarları:


Bildiri Özeti (Not: Bildiri özetinizle beraber .tif ya da .jpg formatında bir çizim ya da fotoğrafı bize ulaştırırsanız, özetinizle beraber yayınlarız.)


this is the 2006/07 lecture programme for the german archeological
institute in istanbul!

Deutsches Archäologisches Institut, Abteilung Istanbul

Vortragsprogramm fur das Winterhalbjahr 2006 - 2007


9. November 06 Dr. Axel Filges, J.W. Goethe-Universität,
Frankfurt/Main
,,Eine Bilderbuch-Metropole im Miniaturformat - ein Blick auf
Blaundos (Phrygia) nach den Feldforschungen"

30. November 06 Dr. Necmi Karul, Istanbul Universitesi
,,Erste Bauern in der Nordwestturkei: Die Entwicklung einer
neuen Lebensweise am Beispiel Aktoprakli"

Dienstag
12. Dezember 06 Prof. Dr. Ralf von den Hoff,
Albert-Ludwigs-Universität,
Freiburg i. Br.
Winckelmann-Vortrag: ,,Das Gymnasion von Pergamon: neue
Forschungen zur Gestaltung eines urbanen Raumes"

18. Januar 07 Dr. Asli Ozyar, Bogazici Universitesi, Istanbul
,,Untersuchungen zum Siedlungshugel Tarsus-Gozlukule,
Kilikien, 2001-2006"

1. Februar 07 PD Dr. Felix Pirson, DAI Istanbul
,,Pergamon: Neue Forschungen in Stadt und Landschaft"

22. Februar 07 Dr.-Ing. Martin Bachmann, DAI Istanbul
,,Richtungswechsel und Ästhetik. Restaurierungsgeschichte
in Ephesos und Pergamon"

8. März 07 Dr. Norbert Zimmermann, Osterreichische Akademie der
Wissenschaften, Wien
,,Leben mit Bildern. Neue Forschungen zur Wandmalerei in
ephesischen Wohnhäusern"

15. März 07 Dr. Lutgarde Vandeput, British Institute of Archaeology,
Ankara
"Pednelissos in Pisidien: Versuch einer Rekonstruktion der
Stadtenwicklung"

29. März 07 Dr. Helga Bumke, Universität Bonn
,,Ein neues archaisches Heiligtum in Didyma"

19. April 07 Prof. Dr. Geoffrey Summers, Middle East Technical
University, Ankara
"Mighty Defences and Palatial Splendour: Research at the Iron
Age Capital on the Kerkenes Dag (Central Anatolia)"

Die Vorträge finden jeweils donnerstags um 18 Uhr im Lesesaal des
Deutschen Archäologischen Instituts, Ayazpasa Camii Sok. 48,
Gumussuyu-Istanbul, statt.





SİDE TİYATROSU
Gündüz Side Tiyatrosunu resimlemiş, gece ise Aspendos Tiyatrosunda "Ferhat ile Şirin" balesini kaçırmak olmaz demiştim. Kameramın azizliğine uğradım. İki resmi üst üste çekmiş.



Erkmen SENAN, arkeolojiye gönül vermiş bir ressam. Antik Kentlerde açtığı sergilerle ünlü.

Diger arkeolojik çalışmalarına
www.lebriz.com adresinden ulaşabilirsiniz

The First International Congress of Eurasian Archeology
FICEA2007
www.ficea2007.org
İzmir, the meeting point of many ancient cultures and civilizations, the
center
of culture, tourism and commercial activities of modern Turkey, and the
"diamond
of Mediterranean", is ready to welcome you with traditional Turkish
hospitality.
What a great pleasure it would be for us to be able to see you all in this
ancient city, Smyrna the birthplace of Homer where famous antique cities
like
Ephesus, Pergamon and many others were established. Our aim is to gather the
scientists studying Eurasian archaeology in this historical place and to
contribute to the improvement of intercontinental relationships of
friendship
and culture. In the congress, recent archaeological expeditions carried out
in
Central Asia and Caucasus and problems about archaeological and ethnic
cultures
and spiritual beliefs of Eurasian peoples, from the Bronze Ages to the
Middle
Ages, will be discussed. In addition to the scientific sessions we will be
organizing special cultural programs including ethnic music and dance
performance from traditional Anatolia and Central Asia, and antique city
excursion. In the ceremony at the end of the congress the awards of "Respect
for
Labor" will be given to four scientists. We hope that the congress will
allow
the participants to broaden their views.


We warmly invite you to take part in FICEA2007 in İzmir. We very much look
forward to seeing you here.

Izenner,

On behalf of Organizing Committee,
The First International Congress of Eurasian Archeology Congress
Organizing Secretariat





Uluslararası XI Soma2007(Symposium on Mediterranean
Archaeology)24-29 Nisan 2007 tarihlerinde Istanbul
Teknik Universitesi Maslak Yerleskesinde
duzenlenecektir. Katilimci veya izleyici olmak
isteyenler
soma2007.itu.edu.tr
adresinden bilgi alabilir ve basvuru yapabilirler.

Dr. Cigdem Ozkan Aygun
Sempozyum Duzenleyicisi
ITU Fen-Edebiyat Fakultesi
Insan ve Toplum Bilimleri Bolumu
aysien
aysien
SİTE YÖNETİCİSİ
SİTE YÖNETİCİSİ

Erkek
Mesaj Sayısı : 877
Yaş : 37
Nerden : ÇORUM / MERKEZ
İş/Hobiler : ÖĞRENCİ / WEB TASARIM / PROĞRAM TASARIM DİĞİTAL MEDYA / HACKİNG TOOLS
Lakap : ÖSKİ

https://oskan.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II Empty Geri: COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II

Mesaj tarafından aysien Cuma Eyl. 26, 2008 11:25 am

COLLOQVIA ANATOLICA ET AEGAEA ANTIQVA II

Uluslararası Konferans

ESKİÇAĞ DOĞU AKDENİZ DÜNYASINDA
YUNAN VE ROMA DÖNEMLERİNDE
PİŞMİŞ TOPRAK FİGÜRİNLER:
ÜRETİM, DAĞITIM, İKONOGRAFİ VE İŞLEV SORUNLARI

2-6 Haziran 2007 / İZMİR



Birinci Sirküler - Bildiri Çağrısı

Sayın meslektaşlar, sevgili arkadaşlar,

Bu çağrı mektubu ile sizleri 2-6 Haziran 2007 tarihlerinde İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi'nde toplanacak bir uluslararası konferans ile ilgili olarak bilgilendirmek istiyoruz. Bu konferansın içeriği İ.Ö. 7. yy. ile İ.S. 4. yy. arasında Eskiçağ Doğu Akdeniz dünyasında üretilmiş Yunan ve Roma pişmiş toprak figürinler olarak belirlenmiştir. Bu uluslararası akademik konferans 29. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'ndan hemen sonra İzmir'de düzenlenecektir.
Son yıllardaki arkeolojik çalışmalarda gün ışığına çıkarılan pişmiş toprak figürinler ve çeşitli kolleksiyonlar üzerine yapılan yayınlar Batı Avrupa'da Yunan ve Roma koroplastik sanatı üzerine bilgilerimizi arttırmıştır. Bu konferans ise coğrafi alan olarak Doğu Akdeniz ve Anadolu üzerine yoğunlaşacak olup, daha çok daha önce yayınlanmamış kazı buluntuları ile kolleksiyonların tanıtılmasına yönelik olacaktır. Konferansımızda başlıca konular terrakotta figürinlerin üretim, dağıtım, ikonografi ve işlev sorunlarıdır. Belirlenen bu konu başlıkları üzerinde aşağıdaki sorunlar irdelenecektir:
- Üretim: Bu seksiyonda terrakotta figürinlerin üretim yerleri ile ilgili bildirilere yer verilecektir. Bu üretim yerleri küçük üretim atölyelerinden büyük fabrikalara kadar değişik boyutlarda faaliyet göstermekte idiler. Bu seksiyonda üretim atölyelerinin konstrüksiyonu ya da üretim aletleri konu edilebilir. Terrakotta üretimlerinde Yunanistan'da İ.Ö. 7. yy.'dan itibaren gelişen baskı tekniği ve üretim aşamaları iyi tanınmaktadır. Fakat bu üretim aşamalarında bazı özel üretim tekniği sorunları henüz açıklanamamıştır. Terrakottalarda uygulanan "imza" geleneği bu açıklanamıyan sorunlardan biridir. Ayrıca kullanılan tekniklerin (modelleme, çarklama ya da karışık teknikler) kullanım süreçleri, gelişim ve kronolojik olarak birbirlerini kapsama zamanları da bu seksiyon içinde tartışılabilecektir.

- Dağıtım: Doğu Akdeniz bölgesinde terrakotta figürinlerin dağılımı konusu bazı önemli eskiçağ tarihi, arkeolojisi ve sanat tarihi sorunlarını beraberinde getirmektedir: Üretilen nesnelerin ile kullanılan üretim aletlerinin dağılımı ve bu dağıtımın ticari yolla mı, yoksa gezici ustalar yoluyla mı yapıldığı sorunları; birbirinin tekrarı kopya üretimler ve bunların modelleme yolu ile gelişimleri; varolan üretimlerden esinlenerek yapılan ve prototiplerin modellendiği basit kopyalar gibi sorunlar bu seksiyonda irdelenecektir. Böylece terrakotta figürinlerde bazı "üretim serileri"ni daha iyi kavrayıp, bunların rekonstrüksiyonlarını yapmamız kolaylaşacaktır. Bu bilgiler bize bazı ortak formların repertuarını anlamak için yardım edebilir. Mesela, arkaik çağda "Rhodos-Ionik" koinesi olarak adlandırılan grup ile Tanagra stili Hellenistik örnekler bu konu kapsamında ele alınabilir; ayrıca bu figürinlerin neden bu kadar geniş bir alana bu kadar hızlı bir şeklide yayılmış olmalarının sebepleri de tartışılabilir. Böylece bazı özel form ve stillerin uzun süreli yaşamları da irdelenebilecektir.

- İkonografi : Koroplastik sanatının konusal repertuarı günümüze değin iyi anlaşılmış ve yorumlanmış olsa da konunun kimi kısımları hala sorunlu bir nitelik taşımaktadır. Mesela bazı nesnelerin neden sınırlı sayıda üretilmiş oldukları ve bazılarınınsa çok sayıda üretilmiş oldukları konusu hala açıklanamamaktadır. Bu konunun aydınlatılmasında mezarlarda çok sayıda ele geçen kadın figürinleri önem taşımaktadır. Bu figürinlerin ölümlü, sıradan kadınları mı yoksa tanrıçaları mı sembolize ettikleri konusu kesin olarak açıklanamamaktadır. Bu bağlamda sorgulanması gereken bir başka sorun da ikonografik öğelerin o dönemin dünyası için evrensel birtakım anlamlar taşıyıp taşımadıkları ya da bölgesel ve devirsel farklılıklar içerip içermediklerimidir. Metinler ya da başka ikonografik öğeler (mesela vazo ressamlığı, heykeltraşlık, bronz figürinler, yüzük taşları işlemeciliği vbg.) bu sorunların açıklanmasında ya da irdelenmesinde yardımcı olabilmektedirler.

- İşlev: Bazı iyi bilinen kazı merkezlerinden çıkan buluntular, figürinlerin işlevlerini büyük oranda aydınlatmış ve bu nesnelerin sunu ve mezarlık nesnesi olarak kullanıldıklarını bizlere büyük ölçüde ispatlamıştır. Fakat buna rağmen figürinlerle yapılan dini törenlerin ve işlevlerinin kronolojik ve coğrafi yayılımları şu ana değin tam anlamıyla anlaşılamamıştır. Bu objelerin kullanımlarının cinsiyete ya da ölüm sırasındaki yaşla ilintili olup olmadıkları bilinmemektedir. Bunun yanında figürinler aynı zamanda profan kontekslerde de, özellikle evlerde ele geçmektedirler. Bu kontekstlerde figürinlerin, günümüzdeki biblolar gibi basit dekorasyon objeleri olduğu veya ev kültleri ile ilgili oldukları ya da oyuncak ve hatta tılsım-nazar objeleri olduğu düşünülmektedir; fakat bu konu yine beraberinde birçok sorular doğurmaktadır. Bu konunun daha iyi irdelenmesi ve aydınlatılması için arkeolojik kazıların sonuçlarını bu seksiyonda değerlendirmeyi arzulamaktayız. Konu kapsamında bu seksiyonda diğer metod ve disiplinlerin de yardımına başvurulacaktır. Bu disiplinler arkeolojinin diğer branşları, arkeometri, sanat tarihi, ikonografi, klasik filoloji, kültür antropolojisi vbg. olabilir.
Konferansımıza özellikle Türkiye çevresindeki komşu ülkelerden, mesela Yunanistan, Suriye gibi, katılımlar olacaktır. Bu durum terracotta figürinlerin daha geniş bir coğrafya alanında tartışılmasını ve bu konuda bilimsel bir forum oluşturulmasını sağlayacaktır.

Bildiriler Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca ya da İtalyanca dillerinde verilebilir; bildirilerin İngilizce olması tüm katılımcıların anlaşmasını kolaylaştıracağından, bildirilerde bu dilin tercih edilmesi salık verilir.
Eğer bu konferansa bir bildiri ile katılmak isterseniz, aşağıdaki formu doldurup, e-mail, faks ya da posta yolu ile organizatörlere göndermeniz yeterli. Katılım formunu ve bildirinizin 300 kelimeyi geçmeyen bir özetini 1 Temmuz 2006 tarihine kadar adresine ya da 0232.453 41 88 no'lu faks numarasına gönderebilirsiniz
Instrumentum adlı Fransız dergisinin 24. sayısı (Aralık 2006) konferansımıza kabul edilen bildirilerin özetlerine ayrılacak ve konferans özetleri burada yayınlanacaktır. Ayrıca bildiri özetlerini konferansımınızın web sitesi adresinden de okuyabileceksiniz.
Konferans ücreti olarak Türkiye Cumhuriyeti'nde ikamet etmekte olan T.C. vatandaşı katılımcılardan 25,- alınacaktır. Bu ücret konferans sırasındaki masrafların karşılanması içindir. Konferans organizasyonu katılımcıların yol ve konaklama masraflarını maalesef karşılayamayacaktır.
Konferansımızda sunulan bildiriler bir kitap halinde 2008 yılında Fransa'da basılacaktır.
Konferansımızın ilk üç günü bildirilerin sunumu için ayrılmıştır. Bu üç gün sonrasında, 5 ve 6 Haziran tarihlerinde İzmir kent merkezindeki arkeoloji müzeleri, Agora ve Bayraklı kazıları, daha sonra da Ephesos kalıntıları, Selçuk Müzesi, Bergama kalıntıları ve müzesi, Kyme ve Myrina antik kentleri gezilecektir. Buralardaki kazılarda ayrıca pişmiş toprak figürinlerin yerinde incelenmesi planlanmaktadır. Konferans boyunca Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlük Sergi Salonu'nda "Anadolu'dan Yunan ve Roma Dönemi Pişmiş Toprak Figürinler: Müzeler ve Kolleksiyonlardan Bir Seçki" başlıklı bir sergi açılacaktır.
Eğer konferansımıza bir bildiri ile katılırsanız bizi mutlu edersiniz; Sizi İzmir'de, aramızda görmek bize onur verecektir!
Bu ilanı bastırıp, çalıştığınız kuruma asıp ya da diğer meslektaşlarımıza ulaştırabilirseniz, Size çok minnettar kalacağız.
Sizi İzmir'de göreceğimizi umar, saygılar sunarız.

Yard. Doç. Dr. Ergün LAFLI, M.A. Prof. Arthur MULLER
Dokuz Eylül Üniversitesi Université Charles-de-Gaulle - Lille 3
Fen-Edebiyat Fakültesi HALMA-IPEL - UMR 8164 (CNRS, Lille 3, MCC)
Arkeoloji Bölümü Histoire, Archéologie, Littérature des Mondes Anciens
Oda No: A 461/1 F-59653 VILLENEUVE D. ASCQ CEDEX, FRANSA.
Tinaztepe/Kaynaklar Yerleşkesi, Buca Faks: 0033.3.204 163 65.
TR-35160, İZMİR. E-mail: .
Faks: 0232.453 41 88.
E-mail: .

Bilimsel Organizasyon


- Organizatör: Yard. Doç. Dr. Ergün LAFLI, M.A. (DEÜ, İzmir).
- İkinci Organizatör: Prof. Dr. Arthur MULLER (UL3, Lille).
- Bilimsel Düzenleme Komitesi (başka katılımcılar da olacaktır): Yard. Doç. Dr. Ergün LAFLI, Prof. Dr.
Arthur MULLER ve Dr. Michel FEUGÈRE (CNRS, Lattes).

Kurumsal Organizasyon

- Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir;
-Halma-Ipel UMR 8164 (CNRS, Lille 3, MCC). Histoire, Archéologie, Littérature des Mondes Anciens, Lille;
- Instrumentum. Groupe de travail européen sur l'artisanat et les productions manufacturées dans l'Antiquité, Montagnac ;
- École Française d'Athènes, Atina ;
- Centre Culturel Français d. 8217;Izmir/İzmir Fransız Kültür Merkezi, İzmir ;
- Sainte-Pulchérie Mezunlar Derneği, İstanbul.



Uluslararası Konferans

ESKİÇAĞ DOĞU AKDENİZ DÜNYASINDA
YUNAN VE ROMA DÖNEMLERİNDE
PİŞMİŞ TOPRAK FİGÜRİNLER:
ÜRETİM, DAĞITIM, İKONOGRAFİ VE İŞLEV SORUNLARI

2-6 Haziran 2007 / İZMİR

Katılım Formu

Lütfen aşağıdaki formu doldurun ve 1 Temmuz 2006 tarihine kadar yukarıdaki adreslerden birine gönderin. Bildiri sunmak isteyen konuşmacılar yine aynı tarihe kadar bildirilerinin 300 kelimeyi geçmeyecek bir özetini yine aynı adreslere göndermeleri rica olunur.

Katılım Şekli:
Konuşmacı:
Dinleyici:
Soyadı:
Adı:
Academik Ünvan:
Öğrenci:
Lisans üstü:
Lisans:
Kurumu:
Kurum Adresi:



Telefon:
Faks:
E-mail:

Bildiri Başlığı:
Aynı Bildirinin Diğer Yazarları:


Bildiri Özeti (Not: Bildiri özetinizle beraber .tif ya da .jpg formatında bir çizim ya da fotoğrafı bize ulaştırırsanız, özetinizle beraber yayınlarız.)


'SANAT TARİHİNDE GENÇLER' SEMİNERİ

13-15 Aralık 2006

İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sanat
Tarihi Ana Bilim Dalı tarafından düzenlenen 'Sanat Tarihinde
Gençler' Semineri İTÜ'nün
Taşkışla Binası, Mimarlık Fakültesi, 127 no.lu
Salon'da gerçekleştirilecek.

*Seminerde İTÜ'nün yanı sıra aralarında Anadolu, Ege, Hacettepe, İstanbul, İstanbul Teknik, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Orta Doğu Teknik, Selçuk, Yıldız Teknik, Yüzüncü Yıl üniversitelerinden genç sanat ve mimarlık tarihi araştırmacıları sunum yapacak.

Seminerdeki, sunum konuları arkeolojiden Bizans sanatına, Osmanlı sanatından Batı resmine, minyatürden modern sanata çeşitlilik arz ediyor. Bu yıl beşincisi düzenlenen ve 53 bildirinin sunulacağı etkinlik uluslararası bir kimliğe sahip olacak. Seminerde ABD Harvard Üniversitesi'nden ve İngiltere Courtauld Enstitüsü'nden iki bildiri de yer alacak. Seminerler İTÜ Taşkışla binasında.


13 Aralık 2006 Çarşamba

09:30 Açılış
10:00 Ayça Beygo: ";İstanbul Samatya';da Aziz Karpos ve Papylos Kilisesi "(İTÜ.- Y.L.)

10:20 Yunus Muluk: ";Öküzlü Kuzey Kilise Örneğinde Erken Bizans Dönemi Kilikya Isaura Transeptli Bazilikaları" (Hacettepe Ü. - Y.L)

10:40 Füsun Aydeniz Gür: "Uşak Yakınındaki Frigya Sebastesi"(Ege Ü. - Dr.)

11:00 Zehra Öngül: "Kıbrıs'taki Vuni Sarayı ve Antik Çağ Saray Mimarisi İçindeki Yeri" (İTÜ. - Dr.)

11:20-11:40 Tartışma ve Ara

11:40 Melike Sümertaş: ";Osmanlı Klasik Mimarlığında KadınBanilik: İsanbul da Beş Örnek " (ODTÜ. - Y.L.)

12:00 Edmond Manahasa: "Osmanlı İmparatorluğu Döneminde Arnavutluk ;ta İnşa Edilmiş Mevcut Camiler" (İTÜ - Y.L.)

12:20 Luca Orlandi: ";The Urban and Territorial Conception of Architect Sinan During the Development of the Classical Ottoman Architecture in 16th Century"; (Politecnics Of Torino. – Y.L.

12:40 Anar Azizov: “Azerbaycan Şeki’deki Türk Mimarisi (XI.- XIX. Yüzyıl)” (Trakya Ü. - Y.L.)

13:00-14:00 Tartışma ve Öğle Yemeği

14:00 Ceren Üstüner: “Manisa’da bulunan Cami ve Mescitlerin Cephe Düzenlemeleri” (Ege Ü. - Y.L)

14:20 Tarık Uğur: “Selçuk Ayasuluk Cami ve Mescitleri” (Ege Ü. - Y.L)

14:40Yusuf Acıoğlu: “Çanakkale Boğazındaki Kaleler” (18 Mart Ü. -Y.L.)

15:00 Mustafa Güler: "12. Yüzyıl Anadolu Türk Camileri" (İTÜ - Dr.)
15:20-15:40 Tartışma ve Ara
15:40 Bilge Ar: "İşgal Altındaki İstanbul'da Kentsel ve Mimari Ortam"(İTÜ - Y.L.)

16:00 Neşe Karaçay: "İslam Kenti Sorunsalı. Eleştirel Bir Okuma" (YTÜ. - Y.L.)

16:20Alkım Doğan Kılıç: "Vallauri'nin Klasisist Cepheleri" (İ.T. Ü. -Y.L.)

16:40 Selda Ö. Cirtil: "1839-1940 Yılları Arasında Ege Bölgesi Okul Binalarında Cephe" (Selçuk Ü. - Dr.)
17:00 Tartışma

14 Aralık 2006 Perşembe

9:30 Beritan Fırat Arık: "Cumhuriyet Döneminde GSA ve İTÜ Mimarlık Bölümleri'nde Yabancı Mimarlar (Görevin İdari ve Mali Çerçevesi)" (İTÜ- Y.L.)

9:50 Selinda Sümer: "İstanbul Ortodoks Ermeni Kiliselerinde Vaftiz Mekanları" (İTÜ - Y.L.)

10:10 Öznur Sayı: "Seyfi Arkan Mimarlığında Biçimin Çoğul Kaynakları"(İTÜ - Y.L.)

10:30 Hande Çoşkunoğlu: "Mimar Melih Pekel" (İTÜ -Y.L.)

10:50-11:10 Tartışma ve Ara

11:10 Mehtap G. Cesur: "Aykırı Bir Mimar Olarak Friedensreich Hundertwasser" (MSGSÜ- Y.L.)

11:30 Müge Ceyhan " İstanbul'da Tarihi Çevre Koruma ve Basın Cumhuriyet Gazetesi Üzerinden Bir Deneme" (İTÜ - Y.L.)

11:50 Mehmet Şener: "Yapı Dergisi (1941-1943): 2. Dünya Savaşı Türkiye'sinde Mimarlık Pratiği ve İdeolojisi Üzerine Bir Çalışma" (ODTÜ- Y.L.)

12:10 Rana Karasözen, "1960 Sonrası İstanbul Mimarlığında Rasyonalizm ile Etkileşen Yaklaşımlar" (İTÜ - Dr.)

12:30-14:00 Tartışma ve Öğle Yemeği
11:40 Sultan Dalkıran: "Afyon Mihrapları" (Selçuk Ü.- Y.L.)

12:00 Gülşen Baş: "Diyarbakır'daki İslam Mimarisinde Süsleme" (Yüzüncü Yıl Ü. - Dr.)

12:20-14:00 Tartışma ve Öğle Yemeği

14:00 Özlem İnay: "Türk İslam Kitap Sanatında Lake Cilt Tasarımları"(MSGSÜ. - Y.L.)

14:20 Ela Taş: "Van El Sanatları"(Yüzüncü Yıl Ü.- Y.L.)

14:40Hatice Adıgüzel: "19-20. yüzyıl İstanbul Mimarlığında Art-Nouveau Üsluplu Çiniler" (MSGSÜ. - Y.L.)


15:00-15:20 Tartışma ve Ara

15:20 Elif Dastarlı: "1970-1990 Yılları Arasında Türkiye'de Kavramsal Sanat Oluşturan Ortam, Koşullar, Tartışmalar ve Bir Kavramsal Sanatçı Olarak Füsun Onur'un Bu Süreç İçindeki Yeri" (MSGSÜ. - Y.L.)

15:40 Bilge E. Aydoğan: ";1950 Sonrası Müzik ve Görsel Sanatlar Arasındaki İlişki" (İTÜ- Y.L.)

16:00 Seçil Serpil: "Türkiye'de 1950 Sonrası Görsel Sanatlar Koleksiyonculuğunun Gelişimi"(İTÜ - Y.L.)

16: 20 Tartışma

16:40 Emine Deniz Günsoy: "Brighton'daki Kraliyet Sarayı" (İTÜ. - Y.L)

17:00 Umut Osman Demirkol: ";Global Bir Kentin Kuruluşu: Astana" (İTÜ- Y.L.)


ORGANİZASYON
Prof. Dr. Ayla ÖDEKAN
İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi
Öğr.Gör. Dr. Deniz ÇALIŞIR
Ar-Gör. Pelin TAN
Ar-Gör. Aslıhan ERKMEN
Ar-Gör. Ayşe H. KÖKSAL
Hande DEDEAL

İLETİŞİM: Hande DEDEAL
hdedeal@yahoo.com

İstanbul Teknik Üniversitesi
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sanat Tarihi Anabilim Dalı
Tel: (212) 245 66 31
aysien
aysien
SİTE YÖNETİCİSİ
SİTE YÖNETİCİSİ

Erkek
Mesaj Sayısı : 877
Yaş : 37
Nerden : ÇORUM / MERKEZ
İş/Hobiler : ÖĞRENCİ / WEB TASARIM / PROĞRAM TASARIM DİĞİTAL MEDYA / HACKİNG TOOLS
Lakap : ÖSKİ

https://oskan.yetkin-forum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz